zaterdag 18 juni 2011

Lang leve de competitieleider.

Alweer een prachtig bewijs dat niet alles door computers uitgevoerd hoeft te worden.

Nadat er jaren competitieschema`s random uit een computer rolde heeft men de functie van competitieleider nieuw leven ingeblazen. Deze mag de competitie software een "beetje"aansturen.

Dit doet men om (natuurlijk vooral) sponsoren, clubs maar vooral ook fans tevreden te stellen.

In Engeland, Duitsland, Nederland zal men van dit nieuwe systeem gebruik maken.
Spanje gaat het niet doen (Barcelona en Real Madrid gaan niet akkoord en dan is het snel afgelopen) en in Italie en Frankrijk onderhandelen (lees: overwegen) ze nog.

Hier een korte opsomming van wijzigingen die hierdoor plaatsvinden met voordelen en nadelen voor de clubs en fans.


  • Super sundays zullen niet al te vaak meer plaatsvinden zodat je minimaal 1 x per maand wel van een top wedstrijd zou moeten kunnen genieten.
  • Er zit voldoende rust (minimaal 3 dagen) ruimte tussen een europese wedstrijden en reguliere wedstrijden waar Europa league gangers dus heel blij mee zullen zijn)
  • Er zullen vaker wedstrijden op de vrijdag plaatsvinden wat goedkope kaarten zal betekenen (heel toevallig zijn dit ook meestal mindere wedstrijden ;-) )
  • Sommige clubs kunnen het zwaar krijgen. Ajax is bijvoorbeeld de 2 letter in de eredivisie en in de premier league Arsenal dit komt door het volgende: Er is een bepaald algoritme vastgesteld waarbij gekeken is naar eindposities en klasseringen voor europees voetbal van het voorgaande jaar. Zo ziet men Feyenoord en Liverpool als "mindere"clubs en kan je dus een Liverpool , Manchester United en Sunderland achter elkaar tegenkomen in de Premier League.
  • Uit en thuis wedstrijden zijn nu nog vaker niet meer om en om. Vroeger keek men in eerste instantie naar thuiswedstrijden en dan naar de clubs nu hebben clubs een hogere prioriteit. Ajax bijvoorbeeld heeft in de winter 3 uitwedstrijden achter elkaar dan 1 thuis en weer 2 uit.
  • Het einde van de competitie zal nu zeker spannend zijn als clubs naar behoren presteren (Als Ajax , Twente en Psv het bijvoorbeeld goed doen krijgen ze in de laatste dagen gelijkwaardige tegenstanders).

Mij zal je over deze ontwikkelingen in ieder geval niet meer horen klagen vooral van "afschaffing" van de Super Sundays ben ik groot voorstander want 4 wedstrijden achter elkaar kijken ( Ajax- Feyenoord, PSV- Twente, Inter- AC, Arsenal - Chelsea) was vorig seizoen teveel van het goede.

Ik kijk in ieder geval uit naar 4 augustus en hoop op een extra leuk sport seizoen waarin ik zo vaak mogelijk mijn mening/analyses zal publiceren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten