zaterdag 2 juli 2011

Tour de France: de Proloog

De Tour de France 2011 is gestart. Dankzij een simpele vraag van Proposition Mo raakte ik geïnspireerd om een uitgebreide voorbeschouwing voor jullie in elkaar te zetten. Aangezien er dit jaar in de Tour geen Proloog is en ik verplicht ben vandaag naar een vervreemde sprinters etappe met een aankomst bergop te kijken, een overzicht van de mogelijke ritwinnaars en een vooruitblik op het eindklassement.

De ritzege specialisten

De Tour bestaat dit jaar uit 2 tijdritten, 6 bergetappes, 3 tussenetappes en 10 vlakke etappes. Los van de klassementsrenners zijn er 3 groepen renners die in deze Tour grote kanshebbers zijn voor een ritzege, te weten de Sprinters, de Monsters en de Ontsnappers.

De sprinters:

Van de 10 vlakke etappes eindigen er vrijwel altijd 6-7 etappes in een (massa)sprint. Hoewel er een stuk over 20 sprinters in het peloton zitten gaat het de afgelopen jaren alleen maar om een select groepje.

Cavendish, Mark (HTC) Won in 2008 vier etappes, in 2009 zes en vorig jaar vijf. Een gemiddelde van 5 ritzeges in de afgelopen 3 Tours en 15 in totaal, meer dan Cipollini, McEwen en Zabel. Houd hij zich dit jaar aan dat gemiddelde dan bereikt hij daarmee de top 6 van meeste gewonnen etappes in de Tour de France ooit. Ik denk dat we daarmee alles hebben gezegd.

Cavendish, dan een ploegmaat, dan de rest
Ja, het verschil is inderdaad zo groot.

Petacchi, Alessandro (Lampre) Feitelijk maakt niemand echt kans om in de sprint van Cavendish te winnen, maar als 1 persoon het kan, is het de geroutineerde Italiaan. In de Giro dit jaar hadden de twee nog even mot, dus als het Petacchi lukt om onder het vel van de heethoofdige Brit te kruipen zou het nog weleens kunnen dat hij een sprintetappe of twee weet te winnen. Reed niet zo vaak de Tour, maar won in zowel de Giro als de Vuelta al 20 of meer etappes.

Hushovd Thor (Garmin-Cervelo) Maakt normaal gesproken geen kans tegen het geweld van de echte sprinters, maar staat toch elke sprintetappe in de top 10 en pakt zo altijd de nodige punten voor de groene trui. Mochten Petacchi en Cavendish het tijdens de loodzware Alpenritten voor gezien houden, dan staat Hushovd in Parijs sowieso in het groen. Zoniet, dan zal hij hard aan de slag moeten gaan om zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen. Voor een ritzege zal hij in een van de tussenetappes met klimmetjes van de 3e en 2e categorie mee moeten gaan om de niet sprinters aan de finish te kloppen. Niet onmogelijk, maar ook niet waarschijnlijk.


De monsters:

Er zijn in de Tour altijd een paar rijders die any etappe die geen al te hoge bergen bevat kunnen winnen. Ik noem ze monsters omdat ze op 3 km voor de streep plotseling kunnen versnellen en in hun eentje bij het hele peloton kunnen wegrijden. Dit jaar zijn er 3 favorieten:

Gilbert Phillippe (Lotto) 2011 is het jaar van Gilbert. Hij won vrijwel alles wat er te winnen viel, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, De Waalse Pijl, De Brabantse Pijl, De ZLM Toer, De Tour van België en natuurlijk ook het Belgisch Kampioenschap. Wanneer je in een ontsnapping met Frank en Andy Schleck weg ben en ze er met z'n tweeën je niet af kunnen rijden, dan ben je in vorm.

Cancellara Fabian (Leopard-Trek) Cancellara zit in de Tour altijd wel mee voor een ritzege. De proloog en de individuele tijdrit staan normaal voor de start al op z'n buik geschreven, maar er is dit jaar geen proloog en de tijdrit is pas na de zware Alpen ettappes. Toch blijft hij ook voor die tijdrit de favoriet. Zoals Cruijff zou zeggen: "Als hij die etappe niet wint, dan heeft hij ze verloren". Met andere woorden, je kan niet van Cancellara winnen, maar hij kan wel jou verliezen. Omdat hij dit jaar als meesterknecht voor Andy Schleck zal fungeren verwacht ik niet dat hij al te veel krachten zal verspillen voor een extra ritzege, maar een tussenetappe waar de sprinters zijn gelost biedt hem altijd nog een kansje voor iets extra.

Chavanel Sylvain (Quick Step) De minste monster van de 3, maar wel een Fransman. Zoals elk jaar zal de druk op Chavanel hoog staan om een etappe voor de Franse eer te pakken.


De vluchters:

Ontsnappingen zijn er in de Tour zat. Echter mislukken ze ook vrijwel altijd. Een kleine selecte groep renners heeft er een neusje voor altijd met de juiste groep mee te zitten. Dit jaar is er 1 favoriet waarvan vrijwel iedereen zeker is dat hij weer bij een succesvolle ontsnapping aanwezig zal zijn.

Voeckler Thomas (Europcar) Voeckler z'n grote moment kwam in 2004, toen hij in een zeer succesvolle ontsnapping de gele trui wist te bemachtigen. In een cafeetje in Estartit zag ik hoe hij tegen de bergen aan sproetelde om net genoeg tijd te pakken om niet meteen de eerste bergrit de trui aan Armstrong te hoeven afstaan. Het lukte, Voeckler reed 10 dagen in het geel, was de held en in de Alpen stond hij bergop geparkeerd. Dat maakt verder niet uit, want sindsdien heeft Voeckler altijd zijn momenten genomen wanneer de mogelijkheid zich voordeed. In 2011 verkeerd Thomas en zeer goede vorm en dat hij de eerste Tourritzege voor nieuwkomer Team Europcar op z'n naam schrijft is vrijwel zeker.


Het Klassement

Naast de ritzeges draait het in de Tour vooral om het eindklassement. Niets is belangrijker dan op het podium in Parijs staan en dan het liefst in het Geel. Want wie onthoudt nou de tweede plaats?

Hieronder een lijst met de bekendste namen in het peloton en hun rol in de Tour de France 2011. Maar allereerst ...... de afwezigen:

[Alle renners staan als volgt genoteerd: Verwachte Klassering. Naam Voornaam (Team, Eindklassering Tour 2010)]

Armstrong Lance (Gestopt, 23) Is officieel gestopt. Komen weer berichten binnen dat hij weer op de fiets is gestapt. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij weer zal deelnemen aan een Tour. Alhoewel, hij zou er toe in staat zijn.

Christophe Moreau (Gestopt, 22) Eindigde vorig jaar voor het eerst in z'n wielercarrière boven Armstrong in het eindklassement van de Tour. Dat zal geen reden zijn geweest voor hem om te stoppen, hij dacht er al langer dan een jaar over na en het beste is er al 5 jaar vanaf.

Joaquim Rodriguez (Katusha, 8) Laat (in mijn ogen) verbazingwekkend de Tour aan zich voorbij gaan, waarschijnlijk omdat hij liever de Giro, de Vuelta of het WK op z'n naam wil schrijven. Werd dit jaar 5e in de Giro, eindigde vorig jaar 4e in de Vuelta en werd in 2009 derde op het WK. Maakte vorig jaar zijn debuut in de Tour met een 8ste plek, maar voelt waarschijnlijk aan dat hij dit jaar niet hoger zou eindigen.

Menchov Denis (Geox, 3) Stond vorig jaar eindelijk op het podium. Bedankte Rabobank en zocht heil bij een andere ploeg, een ploeg die dit jaar geen uitnodiging voor de Tour kreeg. Geen nood, want een top 5 klassement zat er voor hem dit jaar niet in.

Nibali Vincenzo (Liquigas, -) Rijdt al 2 jaar geen Tour (ondanks een 7e plaats in 2009), om Basso de kans te gunnen zichzelf te herpakken. Werd dit jaar 3e in de Giro, vorig jaar ook 3e in de Giro en won de Vuelta. Maakt naar mijn mening meer kans op een Top 5 klassement dan Basso, maar daar denken ze in Italië blijkbaar anders over.


De bekende onbekenden:

Zijn kopmannen, of kopmannen geweest. Rijden voor het klassement, maar schieten elke Tour weer tekort:

Top 25. Arroyo David (Movistar, -) Leider Team Movistar. Weinig over bekend, dus niet veel te vertellen. Werd tweede achter Basso in de Giro vorig jaar, zal eind van de rit wel in de top 25 staan, maar waar precies durf ik niet te zeggen.

Top 25. Cunego Damiano (Lampre, 29) Oud Giro Winnaar. Grote belofte, weinig succes buiten Italië. Zal in de bergen vaak meezitten (of juist als eerste afvallen), maar eindigt niet bij de eerste 15.

Top 25. Casar Sandy (FDJ, 25) Altijd constant en de laatste vijf jaar toch weer 3 keer een etappe gewonnen. Rijdt waarschijnlijk in de Top 25, misschien in de Top 20.


De talenten:

Word nog niet veel van verwacht, maar hebben het talent om een ieder te verassen door in een van de bergritten bij de beste 5 renners te rijden.

Top 25. Hoogerland, Johny (Vacansoleil, -) Had een voortreffelijk jaar in 2009, met als hoogtepunt de 12e plek tijdens zijn debuut in de Vuelta. Zijn ploeg kreeg echter geen toelating tot de Pro Tour in 2010, maar dit jaar is Vacansoleil (en dus ook Hoogerland) terug in het peloton. Een Top 25 klassering is misschien een beetje hoog gegrepen, maar als er een verassing vanuit het Nederlandse kamp komt, dan zal het van deze man komen.

Top 20. Sanchez Luis-Leon (Rabobank, 11) Groot talent, werd vorig jaar ook onverwacht 11e in de Tour en 10e in de Vuelta, maar gaat dit jaar waarschijnlijk in een superknechtenrol voor Gesink. Zal hierdoor waarschijnlijk wat plaatsen zakken (ook omdat hij tot nu toe niet in vorm is geweest in 2011), de kansen voor het podium voor Gesink hangen af van de prestaties van deze Spanjaard.


De vrijbuiters:

Ze rijden voor het klassement, maar zijn geen kopman. Ze hebben een vrije rol in het team en kunnen daar gretig gebruik van maken. Geen knechtenwerk voor de kopman, gewoon volop koersen en kijken waar het schip strand.

Top 20. Vinokourov Alexandre (Astana, 16) Vino, vino, vino. Vinokourov zullen we in deze Tour (zoals altijd) meerdere keren zien. Verwachte elke bergetappe een moment waarbij hij met een tempo naar boven schiet dat zelfs voor Contador niet bij te houden is. Verwacht vervolgens ook weer dat hij door 10 renners wordt ingehaald 3 km voor de top. Wint waarschijnlijk een etappe waar er voor de echte toppers niets op het spel staat en eindigt waarschijnlijk ook in de Top 20, maar zal vooral voor sensatie zorgen door zijn pogingen om de 'groupe maillot jaune' te verwarren met onbegrijpelijke demarrages.

Top 20. Horner Christopher (Radioshack, 10) Reed vorig jaar zijn beste Tour in 4 pogingen en won dit jaar de Tour van California. De overstap naar Radoschack doet hem dus wel goed en het rijden met Kloden en Leipheimer ook. Maar als 39 jarige oudgediende lijkt het mij onwaarschijnlijk dat hij zijn prestatie van vorig jaar verbeterd of evenaart. Wel zeker is dat hij in de bergen altijd bij de beste 20 renners behoord en is tevens een stabiele tijdrijder, dus buiten de Top 20 zal deze routinier niet vallen.


De outsiders:

De renners waar niemand over praat, maar op een verassende wijze plots toch in de Top 10 kunnen staan.

Top 20. Roche Nicolas (AG2R, 15) De meest onsmaakmakende kopman in de Tour. Kan geen reden bedenken waarom hij ooit in de Top 10 zou belanden, maar je kunt er gerust vanuit gaan dat hij in de Top 20 eindigt.

Top 20. Vande Velde Christian (Garmin-Cervelo, WD) Niet de oudste renner, maar wel een van de meest ervaren renners in het peloton. Verliet vorig jaar vrij vroeg de Tour met een paar gekneusde ribben, maar eindigde in 2008 in de Top 5 en 8ste in 2009. Zou wel de verassing van de Tour kunnen worden, als het hem lukt om op z'n fiets te blijven.

Top 15. Ryder Hesjedal (Garmin, 7) De ex-mountainbiker naam vorig jaar de honneurs waar voor Vande Velde en was met een 7e plek de verassing van de Tour de France 2010. Zal wat meer werk voor Vande Velde moeten verrichten en slipt waarschijnlijk uit de Top 10.


De gevallen sterren:

In m'n 11 jaren dat ik de Tour volg heb ik nog nooit zoveel bekende namen aan de start gezien, die allen er ook van overtuigd waren dat zij de Tour kunnen winnen, of minimaal op het podium thuis horen. De komende 5 renners zijn allen over de 30, hebben dit jaar al op verschillende wielerpodia gestaan en op 1 na hebben ze allen op het podium in Parijs gestaan. Ook zijn ze geen van allen mentaal en technisch goed genoeg geweest om de Tour daadwerkelijk te winnen en zijn ze ook deze Tour niet goed genoeg om bij de beste 5 te eindigen, hoe veel ze ook blijven roepen dat ze daar thuishoren. 1 van deze 5 zal een beetje verrassen en net buiten de top 5 vallen, 1 van deze 5 zal deze tour ter onder gaan aan het feit dat hij gewoon te oud is voor de wielersport en het tijd wordt om van de fiets te stappen.

Top 15. Kloden Andreas (Radioshack, 14) In de jaren Armstrong heb ik me altijd mateloos geërgerd aan het feit dat Ullrich en Kloden maar geen strategie konden bedenken om samen de aanval te openen op Lance. Het grote probleem was dat Kloden de betere renner bergop was, maar Ullrich de leider van het team. Kloden is er oprecht van overtuigd dat hij nog met de beste meekan, maar vergeet gewoon dat hij nu toch echt een beetje oud is voor het vuurwerk van de twintigers.

Top 15. Leipheimer Levi (Radioshack, 13) Het is altijd leuk als 1 team met 3 renners in de top 20 kan eindigen. Het is heel zuur dat geen van de drie echter een plek in de top 10 kan bemachtigen. Hoewel het Horner vorig jaar wel lukte om de 10e plek veilig te stellen, schat ik Levi toch de meest constante renner van het trio Horner-Kloden-Leipheimer. Levi reedt vorig jaar z'n slechtste Tour ooit (ja, 13e plaats is het laagst wat hij is geëindigd in 6 uitgereden Tours), maar hoger dat een 11e plaats zal hij helaas niet komen.

10. Evans Cadel (BMC, 26) Eerst gehaat, daarna geliefd, toen medelijden. Werd 2 keer 2e en verdween daarna twee jaar op onverklaarbare uit de Top 20, ondanks dat hij vorig jaar nog een etappe in het geel reed. Liet dit jaar net als alle favorieten behalve Contador en Kreuzinger de Giro schieten, werd 2e in de Dauphine en won 2 andere wielerrondes. Terug in vorm zou je kunnen zeggen. Met zijn wielerkarakter en doorzettingsvermogen is een plekje in de Top 10 haalbaar, maar de eerste 5 is verleden tijd.

9. Basso Ivan (Liquigas, 32) De verwachtingen van en voor de man die 2005 als Armstrong's grootste rivaal werd gezien zijn hoog. Won vorig jaar de Giro maar verschoot zijn kruit in de Tour. Liet daarom dit jaar de Giro over aan Nibali en focust volledig op ereherstel en een podiumplek in Parijs. Echter een beetje te hoog gegrepen. Kan niet mee met de tempo versnellingen van de echte top en een plekje in de top 10 is het hoogst haalbare voor de routinier.

8. Wiggins Bradley (Sky, 24 ) Wiggins verraste vriend en vijand met een ijzersterk optreden in de Tour van 2009. Vorig jaar lag de druk iets te hoog, waardoor de zenuwkluns een paar keer tot val kwam en zo'n mentale tik kreeg dat hij in geen velden of wegen meer te herkennen was. De Tour van 2011 is daarom het ideale platform voor hem om weer hoog in het klassement te eindigen. Er zijn zeker 10 namen waarvan er meer verwacht wordt dan Wiggins, waardoor hij zich weer vanuit een underdog positie naar de top kan rijden. Naar verwachting zal hij ook de laatste zijn die zal moeten lossen wanneer de broertjes Schleck en Contador het tempo een tandje hoger opschroeven.


De potentiële kanshebbers:

In tegenstelling tot de tot nu toe aangehaalde rijders is er een selecte groep van renners die met 90% van alle tempoversnellingen meekan. Deze groep van 7 renners is waar het in deze Tour om zal gaan. Alle 7 zullen bij elke bergrit als laatste overblijven.

7. Kreuziger Roman (Astana, 9) Veranderde van ploeg omdat hij bij Liquigas derde in de pikorde achter Basso (onterecht) en Nibali (terecht) was. Omdat Vinokourov alleen maar voor zichzelf rijdt heeft Kreuzinger nu een heel team dat zijn klassement moet veilig stellen. Dit wordt Roman z'n beste Tour, kan met de beste bergop, maar is daarbij ook meteen de minste. Als Frank Schleck besluit het klassement te laten schieten om zijn broer naar de eindzege te helpen en Van den Broeck of Gesink onder druk faalt, dan zit er misschien een 5e plaats in, maar dat is wel echt zijn max.

6. Schleck Frank (Leopard-Trek, WD) Sinds hij als superknecht voor zijn broertje rijdt telt de oudere Schleck niet meer echt mee in het klassement. Jammer, want Frank Schleck als kopman zou de meeste ploegen een renner op het podium kunnen opleveren. Natuurlijk is er nog altijd het feit dat Frank en tijdrijden niet zo goed samengaan, waardoor het winnen van de Tour voor hem echt te hoog gegrepen is en de toekomst van de familie Schleck geheel op de schouders van de jongere Andy is gelegd. Gezien het parcours kan ik jullie verzekeren dat Frank Schleck 50% van de bergetappes degene zal zijn die ervoor zorgt dat alle tot nu toe genoemde namen van de 'groupe maillot jaune' zullen moeten lossen.

5. Gesink Robert (Rabobank, 6) Toen Gesink tijdens het Nederlands Kampioenschap van de fiets stapte was het hele wielerland voor een paar minuten in rep en roer. Wat kon er zijn, wat een mentale klap, gaat hij dit kunnen verwerken? Het bleek een acclimatiseringprobleem vanwege het hoogte verschil tussen de bergen en het platteland. Hoewel Gesink het afgelopen jaar grote stappen in het tijdrijden heeft gemaakt en Rabobank met de sterkste bergploeg mogelijk aantreedt (Luis Leon Sanchez, Mollema, Niermann, Barredo, Garate, alleen talent Kruiswijk ontbreekt) is er nog een lichte vrees dat hij toch weer tijd zal verliezen in etappes waar de echte favorieten foutloos rijden. Beter dan vorig jaar dus, maar nog net geen podium.

4. Van den Broeck Jurgen (Lotto, 5) Van den Broeck rijdt een fantastisch wielerseizoen. 2de in Andalusië, 4e in de Dauphine. Na de 5e plek vorig jaar zou hij alleen maar kunnen stijgen toch? Ja, Jurgen Van den Broeck is zeker een podiumplek waard, maar zal een fabuleuze tijdrit moeten rijden om de nummer 3 plek te pakken. Een lichte stijging van 1 plek dit jaar.

3. Sanchez Samuel (Euskatel, 4) Terwijl heel de wereld smult van de rivaliteit tussen Andy Schleck en Contador en men in Nederland en België droomt van Van den Broeck of Gesink op het podium vergeten de meesten dat er nog een renner is die een goede tijdrit in de benen heeft en met de versnellingen van zowel Schleck als Contador meekan. Als we naar de laatste 5 jaar van Samu kijken zien we dat hij elk jaar 1 grote ronde rijdt. De resultaten: 2006 - 7e in de Vuelta, 2007 - 3e in de Vuelta, 2008 - 7e in de Tour, 2009 - 2e in de Vuelta, 2010 - 4e in Tour. Niet te vergeten, in 2008 werd hij Olympisch Kampioen op de Chinese Muur. Als er een rijder klaar zou zijn om op het podium naast Schleck en Contador te staan, dan is het Samuel Sanchez.


De uitdager

2. Schleck Andy (Leopard-Trek, 2) Elk jaar op het podium als nummer 2 staan is ook een kunst. Maar het is onwaarschijnlijk dat de Luxemburger daar een derde jaar op een rij genoegen mee neemt. Leopard-Trek vertrok met een B-selectie naar de Giro en de broeders Frank en Andy zijn dit jaar nog beter voorbereid om Contador van de troon te stoten. Tussen Andy en het geel staat maar 1 ding... en dat is ....


De kampioen

1. Contador Alberto (SAXO, 1) Er zijn weinig scenario’s te bedenken waarin Contador de Tour niet wint. Er is de afgelopen 5 jaar geen grote ronde geweest waarin Contador heeft gereden en hij niet heeft gewonnen (3 Tours, 2 Giro's, 1 Veulta in 6 deelnames, 6 uit 6, dat is 100% voor degene die niet kunnen rekenen). Zal het feit dat hij dit jaar ook de Giro reed de Pistolero parten doen? Of zal het zijn omdat hij een veel zwakkere ploeg dan de Schleckjes heeft? Zal Schleck of Gesink bij hem kunnen wegrijden, iets wat de afgelopen jaren niemand meer is gelukt? Of bewijst Contador dat hij een betere renner dan de uniballer is.


De Tour de France is begonnen en ik ben er klaar voor. De laatste keer dat een Tour met 5 elite renners starte was ruim een decennia terug (Armstrong wint Back-to-Back, Ullrich voor de 4e keer 2e, Beloki's doorbraak jaar, Moreau's beste Tour, Heras in z'n laatste seizoen bij Kelme, voordat hij meesterknecht werd bij US Postal, tevens het jaar dat hij voor het eerst de Vuelta won). Toen declasseerde Armstrong alles en iedereen, met Ullrich op 6 minuten en de rest op 10+. Het wordt tijd dat Contador eens hetzelfde doet.

Tan bun,

Hendrik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten