maandag 19 september 2011

Het belangrijkste Nederlandse uitje!

De vakantie is een tijd waar iedereen op wacht. In Suriname kiest men ervoor heerlijk naar de betaalbare plaatsen buiten de stad te gaan of heerlijk naar Curaçao, Brazilië, Trinidad, Barbados of Miami te gaan. Zo heeft ieder land zijn eigen vakantie rituelen. In Nederland is de zomervakantie bij uitstek de periode om een leuke vakantie te plannen met het hele gezin. Het is zo goed geregeld dat de schoolvakanties in het land niet tegelijk zijn, zodat het niet te druk op straat wordt.

Elke zomer vakantie trekken Nederlanders er massaal op uit om bijvoorbeeld te kamperen. Voor de lezers onder ons, die niet weten wat kamperen nou precies in houdt, heeft Ijsman het begrip even opgezocht. Kamperen kan worden omschreven als openluchtrecreatie waarbij men in een tent, tenthuisje, camper, caravan of een ander recreatiewoning op een buitenterrein verblijft. De meeste mensen kamperen voor minimaal één nacht.

Zoals al eerder werd aangegeven gaan Nederlanders massaal met de auto op vakantie zij het binnen Nederland of daarbuiten. Vele Nederlanders vinden het leuk om naar Frankrijk of Spanje te rijden. Anderen kiezen er voor om Zwitserland of Italië te bezoeken op hun reis. Het voordeel van de auto is dat men altijd van locatie kan veranderen.

Uiteraard zijn er allemaal geruchten die de ronde doen over kamperen. Enkele van deze geruchten zijn het met de wc rol in de hand van de tent naar de wc lopen, het tentdoek dun is zodat alles hoorbaar is, de plekken dicht op elkaar zijn waardoor je alle ins en outs van de buren mee krijgt (en zij van jou), het koken op een klein campinggasstelletje op een wiebelige ondergrond en tot slot dat mensen niet douchen en stinken en wanneer er wel gedoucht wordt, dat allemaal onder één en dezelfde vieze douche gebeurd. Ijsman werd nieuwsgierig bij het horen van deze geruchten en is er daarom zelf op uit gegaan, om te zien welke geruchten nou echt waar zijn en welke onzin. Hieronder volgt zijn zeer korte analyse.

Ik ben naar Frankrijk gegaan met een tentje, zonder tafel, zonder stoelen en uiteraard zonder mijn tv. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ervan schrok hoeveel Nederlanders ik tegenkwam. De bewuste camping had maar 25 plaatsen en veel plaatsen waren bezet door Nederlanders. Ik zat in Frankrijk, maar de Nederlandse nummerborden deden me denken aan Nederland. Toen ik langs andere campings reed, kwam ik alleen Nederlanders tegen. Het was zelf zo erg dat er in de supermarkt alleen maar Nederlands kwamen. De locals waren “Nowhere to be found”.

Toen ik eindelijk naar de wc moest wist ik niet hoe ik het ging aanpakken. Ik stopte de wc rol in mijn broekzak en liep naar de wc. Dat heb ik 3 dagen vol gehouden. Na de derde dag heb ik besloten dat het niets uitmaakt en begon ik ook met wc rol in de hand te lopen. De Nederlandse buren waren aardig en leenden extra stoelen uit en gaven tips over leuke dingen die ik moest zien. Ik moet zeggen dat ik het een mooie ervaring vond. Misschien zelfs voor herhaling vatbaar.

Om op de geruchten terug te komen. Het tentdoek is zeker dun, maar erdoorheen kijken kan je niet. Het koken op een campinggasstelletje is niet altijd even leuk, vooral niet als het regent, maar zelfs daarop heb ik heerlijk gekookt. Het gerucht van de wc rol klopt, maar daar moet je jezelf overheen zetten en last but not least, iedereen doucht netjes. Zelfs wanneer het warm water op is. Voor de mensen die niet zonder luxe kunnen, ga naar een camping waar je WiFi hebt en neem je laptop mee. Alle Surinaamse broers en zussen, als je in Nederland bent tijdens de zomer, ga toch lekker kamperen. You might just love it!

3 opmerkingen:

  1. OMG Echt niet alle Nederlanders zijn zo erg hoor :D. Wel heel veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Broeder Iman, dat is jammer. U zou het echt ff moeten proberen. U zou daar blij van worden!

    BeantwoordenVerwijderen