dinsdag 15 november 2011

Kinderfeestjes verpesten


door Manne

De arrestaties naar aanleiding van protestacties rond de intocht van Sinterklaas vanwege de racistische ondertoon van het karakter van 'Zwarte Piet' heeft veel stof doen opwaaien. Beelden van hoe de politie een weerloze jongeman die geen tekenen van geweld of gevaar toont, met harde hand onder bedwang houdt hebben de ronde gedaan en de emoties hoog doen oplopen.

Het is niet het eerste incident rond Sinterklaas en de beladen symboliek eromheen. Eerder dit jaar kwam een groothandel in opspraak vanwege de benaming van Schmink, bestemd voor het Zwarte Piet karakter. Ik heb geen sterke gevoelens over Sinterklaas. Als kind was ik blij als ik kadootjes kreeg, kon ik het snoepgoed waarderen (nog steeds) en ook in Suriname, waar we sinds jaar en dag een donkere President hebben en meer dan 90% van de bevolking een huidskleur heeft die dichterbij van Zwarte Piet dan van Sinterklaas komt, kwamen de beide figuren trouw langs de scholen. Er is geƫxperimenteerd met een donkere Sinterklaas-achtige figuur "Gudu Gudu Pa", die in een koriaal over de rivier komt aangevaren en de feestdag is omgedoopt naar 'kinderdag', omdat het tenslotte om de kinderen gaat. Kerstfeest is meer het cadeaufeest bij ons in de familie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en zijn knechten zijn elfjes en geen donkere dansers in kleurige pakjes met leggings aan.


Het is grappig hoe de drang naar politieke correctheid een deel van de Nederlandse bevolking ertoe heeft bewogen om Piet's huidskleur af te doen als roet van de schoorsteen. De schoorsteen heeft Piet blijkbaar ook frivole danspasjes, gezwollen lippen, kroes haar, een accent en overdreven nederigheid aan zijn patroon bijgebracht.


De reactie op een actievoerder die door de politie met overdadig geweld en totale minachting voor zijn grondrecht op meningsuiting onder artikel 10 van de Nederlandse Grondwet, artikel 10 van het Europees Vedrag voor Rechten van de Mens en artikel 19 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten wordt afgevoerd en gearresteerd, is dat hij 'een kinderfeestje aan het verpesten was'.

Nogmaals, de discussie of Zwarte Piet wel of niet racistisch was is er een waar ik geen belang bij heb of sterke gevoelens erop na houd. Logica en empathie neigen mij ertoe om de argumenten van degenen die zich gekwetst voelen door beelden van een donkere man, geknecht door een man met een Europees uiterlijk en het geheel als denigrerend ervaren, met respect en sympathie te benaderen, maar het is niet mijn gevecht. De inbreuk die gemaakt wordt op het recht van vrijheid van meningsuiting, onschendbaarheid van het lichaam en vervolgens goedgekeurd en geprezen wordt onder het mom van bescherming van een kinderfeestje, doet mij echter denken aan eerdere kinderfeestjes waarbij degenen met een donkere huidskleur aan het kortste eind trokken, of het langste eind bungelden.


Lynchings in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika, zoals die van Lige Daniels, op 3 augustus 1920, waren een familieaangelegenheid. Picnic's met het hele gezin werden georganiseerd rond het ophangen en/of verbranden van mannen met een donkere huidskleur. Deze 'kinderfeestjes' zijn van een ver extremer karakter en de herinnering eraan is voor alle betrokkenen pijnlijk, evenals voor niet betrokkenen, wiens rechtsgevoel erdoor geschaad wordt. Het is niet hetzelfde als het kinderfeestje waarbij iedereen snoep krijgt van de Goedheiligman. Het is niet eens vergelijkbaar. Maar de reden dat ik het hier aanhaal, is omdat we ons niet moeten verschuilen achter drogredenen wanneer het aankomt op de bescherming van mensenrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. We kunnen en moeten geen discussies uit de weg gaan door ons achter onze kinderen te verschuilen. Want de vormende taak als opvoeder brengt mee dat kinderen niet eenzijdig en klakkeloos een verkeerd beeld gevoed moeten worden, althans, dat er geen recht bestaat om de belangen van degenen die daarvoor kiezen te stellen boven het recht om vrij van politiegeweld een afwijkende mening uit te spreken.





En nu weer terug naar mijn heerlijke Chocoladeletter. Alvast een vrolijk Sinterklaas.






anne







Welingelichte bronnen hebben mij gemeld dat binnenkort een Sinterklaas gedicht van de hand van Broeder Iman de ronde zal doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten