dinsdag 24 mei 2011

Welkom in Holland

Een hele lichting studenten is weer bezig met de voorbereiding op het examen van het middelbaar onderwijs. Een deel van hun komt binnenkort naar Holland om hier verder te studeren. Het is een spannende, emotionele en onzekere tijd. Het is een unieke ervaring die iederee op hun eigen manier meemaakt. Er komen heel veel ervaringen aan. Je zult meer vrijheid en zelfstandigheid hebben dan je ooit gekend hebt. Nieuwe vrienden en vriendinnen, nieuwe avonturen en een compleet andere omgeving.

Ik wil je een paar tips geven. Niet alles geldt voor iedereen, want elke situatie is uniek. Maar met mijn ervaringen en observaties, denk ik dat ik de volgende lessen mee wil geven, zodat je niet hetzelfde lesgeld hoeft te betalen als je voorgangers.

1. Studeer. Hoeveel feestjes of heimwee, liefdesverdriet of dronkenschap, peer pressure of eenzaamheid ook om je aandacht concurreren, vergeet nooit waarom je gekomen bent naar Holland. Zoals Buju Banton zegt: 'When Mama spend her last, to send you go class, never ever you ever play'. Verleidingen, luiheid, vermoeidheid, het zal je allemaal op een bepaald moment apart of tegelijk raken. Laat het over je heen komen. Praat erover met anderen. Schrijf erover in je dagboek. Skype erover met een ouder. Maar nadat het een uurtje van je avond in beslag heeft genomen, sla je boeken open en lees wat er staat. Er zijn vele wegen die leiden naar geluk. Maar heel weinig daarvan zullen bestaan uit het opmaken van het geld van je familie, je beurs of jezelf aan het spelen van Xbox. Je studententijd zal je altijd bijblijven. Maar zorg dat het zo snel mogelijk een herinnering wordt. Blijf niet hangen en dralen, want voor je het weet zit je in een vliegtuig terug met de complimenten van de IND en moet je je vriendjes en vriendinnetjes die studeerden terwijl ze jou Tequilla shots lieten doen smeken om een baantje.
2. En doe meer. Veel Surinaamse studenten komen na hun studieperiode op een arbeidsmarkt waar ze moeten concurreren met Hollanders die studiereizen, bestuursfuncties en vrijwilligerswerk op hun CV hebben. Met een blanco CV maak je het makkelijker voor werkgevers die helaas al hun twijfels hebben met een donker gezicht, om je af te wijzen en de zoon of dochter van een kennis in dienst te nemen. Zorg dat je actief bezig bent met dingen binnen je vakgebied. Schrijft je in voor masterclasses, zoek werk in de branche waar je uiteindelijk in wil werken en sluit je aan bij een studie- of studentenvereniging. Niet allemaal zijn gericht op bierdrinken en ski-vakanties. Vaak kan je kortingen krijgen op je boeken, meedoen aan studiereizen of interessante werkgevers leren kennen. Maak er gebruik van.
3. Zoek een mentor. Maak contact met professionals in je branche, zowel in Nederland als in Suriname. Mensen delen graag hun ervaringen en oorlogsverhalen met je, als je ze op de juiste manier behandeld. Wees niet te trots om gemeenschappelijke kennissen om een introductie te vragen.
4. Regel je zaken op tijd. Je zit niet meer achter een gekrabd tafelblad met kauwgom aan de onderkant waarop juffrouw briefjes aan je ouders gaat neerleggen. Gebruik het internet, schrijf brieven, bel mensen, vraag offertes, informeer naar kortingen en voordeel, zit achter je belangen aan, want niemand gaat het voor je doen. Dit is de echte wereld. Niemand is geïnteresseerd in je welzijn of je vooruitgang. Niemand is bezig met jouw belang en niemand gaat je respecteren of rekening met je houden, tenzij je ze geen andere keuze laat. Heb je een formulier verstuurd en na een week nog geen antwoord? Bel naar de organisatie. Is een bepaald bedrag niet afgeschreven van je rekening? Check waarom, en ga het geld niet bossen.
5. Wees vervelend. George Bernard Shaw schreef: The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man. Hij had gelijk. Je gaat terecht komen in werkgroepen met mensen die van studie gaan veranderen en jou met al het werk achterlaten. Je gaat te maken krijgen met luie, rancuneuze docenten, bevooroordeelde conducteurs en politieagenten. Onthoud alles wat je thuis aangeleerd hebt over beleefdheid. Wees altijd beleefd. Maar ken je rechten en laat je door niemand ompraten om te slikken wat je niet hoeft te slikken. Stel hoge eisen aan jezelf en aan anderen.
6. Geniet. Geniet van alles. Stel je open. Ervaar de dingen, maak kennis met nieuwe mensen en situaties. Blijf jezelf, maar leer alles wat je kan. Niet alles is negatief, omdat het niet Surinaams is. Er is heel veel wat je kan leren van Holland, Hollanders, Europa en Europeanen. En heel veel wat je aan ze kan leren.

Manne

1 opmerking:

  1. ja mang ! meesterlijk. We moeten met een handleiding komen.
    Welkom in holland deel 2 : boodschappen doe je alleen met een bonuskaart en actie`s bij de AH koop bij de Lidl en Aldi etc etc

    BeantwoordenVerwijderen