zaterdag 25 juni 2011

Money fatu 1

Voor de mensen die spaarrente te weinig vinden
Ben jij (net als ik) iemand die alleen sparen niet genoeg vindt en meer rendement uit je geld wilt halen? Dan zou ik je willen adviseren in ETF`s te gaan investeren.

Wat is een ETF?

Een ETF (exchange trade funds) is in feite een aandeel dat een bepaalde index volgt, beleggen in ETF`s wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd. Het beleggingsbeleid wordt altijd volgens een vooraf vastgelegd stramien gevoerd.Daarom heet indexbeleggen ook wel passief beleggen, de beheerder is passief, volgzaam, en onderneemt alleen actie als de index die hij volgt wijzigt, hij voert deze wijzigingen dan ook door in zijn fonds. Dit in tegenstelling tot een actieve fondsmanager die de vrijheid heeft om geheel naar eigen inzicht te handelen. Hetgeen niet zelden resulteert in een slechtere performance dan de index die hij probeert te verslaan, en o.a. door het grotere aantal transacties, tot hogere kosten leidt.

Met een ETF koopt u dus in feite een stukje van de index; de koers van uw ETF heeft ongeveer hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. De koers van de ETF is gekoppeld aan de koers van de index, vaak in een verhouding 1:10. Dus als de AEX op 320 staat, zal de AEX ETF ongeveer 32 euro noteren.

In Nederland gebruikt men de naam Trackers voor een ETF. Dat wil zeggen dat u aandelen koopt in een beleggingsfonds dat aan een beurs staat genoteerd in de doorlopende notering. U bent dus niet afhankelijk van een eenmalige dagelijkse veiling, zoals bij beleggingsfondsen, maar kunt gedurende de gehele beursdag in ETF`s / Trackers handelen.

ETF`s doen het de laatste jaren verrassen goed. Als men de top 100 van beste bellegers en bellegingsfondsen over 2010 bekijkt dan ziet men dat plaats nummer 20 ! al ingenomen is door een ETF. Dat wilt dus zeggen dat 79% van alle nederlandse beleggers het slechter hebben gedaan dan de bepaalde index. Wat ook opvalt is dat Trackers op lange termijn 75% van de markt verslaat en dat alleen door passief de markt te volgen in plaats van te verslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten