woensdag 29 juni 2011

Random Fatu: Waarom de US nooit een voetballand zal worden

Afgelopen weekend verloor Amerika op een heel pijnlijke wijze van de finale van Mexico. Na een klein onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het in de opvoeding van de Amerikanen ligt, die ervoor zorgt dat de voetbalcultuur in de US nooit goed is ontwikkeld.

Een klein voorbeeld hiervan hieronder:

Voetbalcutuur in Nederland

Voetbalcultuur in Amerika

Ik denk dat de bovenstaande foto's voor zichzelf spreken. Dineren langs de zijlijn....???

2 opmerkingen:

 1. Waarom US WEL een voetballand gaat worden:

  1. US heeft nu al de grootste voetbalbond ter wereld.
  2. De Latijns Amerikaanse gemeenschap beïnvloed niet alleen het beschikbare talent, maar ook de interesse voor de sport. Het laatste WK was heel goed bekeken en de populariteit vertaalt zich naar het straatbeeld. Je ziet niet alleen nationale jerseys, maar nu ook Barcelona jerseys.
  3. De broedplaatsen voor talent zijn volop aanwezig. Pelé kwam uit de Braziliaanse favela's. Cruijf leerde het spelletje op straat in de Jordaan. De miljoenenindustrie en succesverhalen van het voetbal zijn volledig in lijn met de American Dream die iedereen in de US naastreeft. Dit heeft hun al dominant gemaakt in basketbal, American Football en baseball. Binnenkort is voetbal aan de beurt.
  4. De plek die sport inneemt in de Amerikaanse cultuur is heilig. Educatie en vrije tijd worden ernaar ingericht, eromheen gepland en eraan ondergeschikt.
  5. Enthousiasme voor een sport is aanstekelijk. Voor Lance was Amerika geen wielerland. Hoewel ze nog steeds geen vergelijkbaar talent hebben voortgebracht, heeft hij wel zijn impact gehad en de sport daar groter gemaakt dan het voor hem was. Er is maar een echt succesverhaal nodig om de populariteit voor voetbal aan te wakkeren. De aanpak van het importeren van gepensioneerde Galacticos is verkeerd. Het 'LeBron James'-en van een overgewaardeerde Ghanees werkt ook niet. Maar wanneer en werkelijk talent opstaat en de wereld veroverd, is de sport voor altijd op de kaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom de US geen voetballand gaat worden:

  Het is inderdaad aanstekelijk, maar de sport wordt slechts tot de middelbare school gespeeld. Het is een familiesport, getuige het dineren langs de zijlijn. De miljoenen industrien Baseball, Basketball en Football zijn de traditionele sporten. De MLS werkt met een salarycap, wat voor de MLB, NBA en NFL wel werkt (alhoewel ... ), maar voor een niet Amerikaanse sport is het onbedenkelijk. De competitie stelt niets voor. Als spelers echt goed worden in een sport doen die niet tot de grote 3 (teamsporten) behoren, gaan ze:
  - Op een te jonge leeftijd opgehemelt worden (Adu)
  - Een andere sport toch boven hun oorspronkelijke sport kiezen (Budinger)
  - (Te laat) Naar het buitenland, waar ze meestal mislukken (Adu, Donovan, Altidore)

  Elk jaar hoor ik weer, nu gaat het gebeuren. Elk jaar hoor ik weer, het volk zelf geloofd er niet in.

  Voetbal is op de kaart in Amerika, maar Amerika is geen voetballand. Wielrennen is meer een individuele sport dan voetbal, tennis ook. Lance was een outlier, net als de Williams zussen.

  Spanje, Duitsland, Engeland, Brazilie, Argentinie, Nederland, Frankrijk.. dat zijn voetballanden. Afrika heeft Atletiek, China de Olympische Spelen, India Cricket, Rusland Tennis? en Amerika Basketbal. Uiteindelijk moet de US kiezen ze kunnen niet in elke sport de beste zijn. En ze kiezen niet voor voetbal.

  BeantwoordenVerwijderen