dinsdag 22 november 2011

Surifatu Editorial: Surinaams Nederlandse taal

Het onderstaande stuk is afkomstig uit een Surinaams forum op Facebook. Het is afkomstig van een ongeruste burger die een verhaal uit eigen ervaring deelt. Het is door de redactie van Surifatu gekozen als de eerste aflevering van Surifatu Editorial:

De navolgende “Nederlandse” taalzinnen trof ik gisteren aan in het schrift van mijn dochtertje die in de tweede klas zit. Totale aantal zinnen is 15, en er stond een prachtige paraaf “voor gezien” met datum van de juf onder.

“Het orkest spelen een mijsje voor onze tante.”
“Moeder legde schrift open.”
“Sarmin pak de mes om manja te snijden.”

Enzokunnenwenogwelevendoorgaan !

Dan deze, het “Honderveld” (een matrix van 10 x 10 hokjes met de getallen 1 t/m 100). “Honder ? Jawel, honder. Klaarblijkelijk is de juf zelf niet helemaal “honder”. Maar goed, “slip of the pen = slip of the mind” en: “de blabla economische situatie en haar blabla dode schoonvader en blabla Divali en Bouterse en kakerekakere en zo lust ik er nog wel een paar.”

Maar het ergste is nog wel dat ze schrijft:

“Ga staan op 16, ga drie vakjes naar rechts en stop op 18.” => 16+3=18 Vervolgens zegt mijn dochtertje vragend dat het 19 moet zijn en wat is haar antwoord ? “Dat is niet verplicht.”

Bij het afsluiten van het schooljaar 2011-2012 zal er een “Singi Neti” gehouden worden op het MinOV voor het overleden Lager Onderwijs waarna de overledene zal worden bijgezet in het Nationaal Archief a/d Jaggernath Lachmonstraat. Aldaar gaarne heel veel rouwbeklag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten